Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowa szarlotka z kratką

Cytrynowa szarlotka z kratką

Autor: sereberko80

Przepisów i artykułów: 604 Ocena: 8523

Dodano: 30.09.2012

Odsłon: 16398

Rozpływająca się w ustach szarlotka z bogatym nadzieniem o smaku jabłkowo-cytrynowym :-) właśnie dzięki cytrynie ma oryginalny smak :-)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 2 godz.

  2. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąc gniazda nasienne, pokroić w plasterki i w niewielką kostkę. Dodać rodzynki, sok z cytryny, cukier i cynamon, wymieszać.

  3. Ciasto rozwałkować, zostawiając ok. 1/4 na kratkę na wierzchu. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć dno i boki posmarowanej tłuszczem o obsypanej bułką tartą tortownicy (u mnie średnica 26cm ale może być 24 cm). Spód ciasta wielokrotnie ponakłuwać widelcem, piec ok. 20 min. w temp. 200 stopni, aż ciasto lekko zbrązowieje. Pozostałą część ciasta rozwałkować i wykroić paseczki na kratkę.

  4. Na podpieczony kruchy spód wyłożyć jabłka. Składniki zaleyw krótko zmiksować najlepiej blenderem i polać nią jabłka. Z pasków ciasta ułożyc na jabłkach kratkę. Piec ok. 50 min. w temp. 180 stopni. Po wystygnięciu kratkę posmarować lukrem z cukru pudru i odrobiny wrzątku. Smacznego :-) P.S. Przepis pochodzi z blogu Mirabelki :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sereberko80 30 września 2012 a jak smakuje .... mniam :-) następnym razem zrobię z podwójnej porcji na dużą blachę, bo wszystkim smakował i zniknął w mgnieniu oka :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń