Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowe ciasto, a maślane i puszyste jak trzeba

Cytrynowe ciasto, a maślane i puszyste jak trzeba

Autor: annapiedziak

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1461

Dodano: 18.05.2016

Odsłon: 4945

Niemożliwie aromatyczne, orzeźwiające ciacho. Z jednej strony lekkie i puszyste, a z drugiej wilgotne, maślane.

Składniki

  • ciasto:
  • 125g masła
  • 125g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 150g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • lukier:
  • 150g cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • żółty barwnik spożywczy (opcjonalnie)
  • dodatkowo:
  • odrobina masła do wysmarowania formy
  • odrobina mąki do oprószenia formy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWUJEMY SIĘ

    Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę keksową o długości 30cm smarujemy dokładnie masłem i oprószamy mąką.
    Na tarce o małych oczkach ścieramy skórkę z cytryn, a następnie wyciskamy z nich sok.

  2. ROBIMY CIASTO

    Zaczynamy od jajek. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy te pierwsze na sztywną, lśniącą pianę. Wkładamy do lodówki, aby nie ogrzewała się niepotrzebnie podczas przygotowywania pozostałych składników.
    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy.
    Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i rozmiksowujemy dokładnie. Żółtka powinny mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy będziemy mieć pewność, że masa nam się nie zwarzy. Dorzucamy skórkę cytrynową, wlewamy sok cytrynowy i miksujemy jeszcze chwilkę. Teraz do masy maślanej dodajemy w trzech partiach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, za każdym razem łącząc dokładnie składniki tak, aby powstało gęste, jednolite i gładkie ciasto. Kiedy tak się stanie, odkładamy mikser i chwytamy w dłoń drewnianą łychę lub silikonową szpatułę. Wyjmujemy z lodówki ubitą wcześniej pianę i bardzo delikatnie, starając się nie wypuścić pęcherzyków powietrza, mieszamy ją z cytrynową masą. Dobrze napowietrzona piana i cierpliwie ucierane masło sprawią, że ciasto będzie lekkie i puszyste, a jednocześnie wilgotne.

  3. PICHCIMY CIASTO

    Całość przekładamy do przygotowanej uprzednio formy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na około 45 minut. Po 40 minutach możemy przeprowadzić test „suchego patyczka” (patyczek wbity w ciasto powinien pozostać suchy, nie może być na nim choćby kawałeczka mokrego, surowego ciasta).
    Po wyciągnięciu z piekarnika dajemy przez chwilę naszemu wypiekowi odpocząć. Po ok 15 minutach przekładamy ciacho na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
    Przed podaniem możemy oprószyć je cukrem pudrem lub polać cytrynowym lukrem, który doskonale komponuje się ze smakiem ciasta.

  4. ROBIMY CYTRYNOWY LUKIER

    Nic prostszego… cukier puder wsypujemy do miseczki, dodajemy do niego sok z cytryny i ucieramy łyżką do momentu, w którym oczom naszym ukaże się piękny, lejący, gładki lukier. Natychmiast polewamy nim ostudzone ciasto. Po całkowitym jego zastygnięciu i zesztywnieniu, możemy kroić i pałaszować ciasto.
    Ja dodatkowo przygotowałam jeszcze jeden lukier z połowy podanych proporcji, zabarwiłam go na żółto, a następnie ozdobiłam wierzch, tworząc kolorowe paseczki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń