Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowe ciasto z makiem i jabłkami

Cytrynowe ciasto z makiem i jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 558

Dodano:

Odsłon: 2777

Ciasto kruche z makiem i musem z jabłek z cytrynową nutką jest efektowne, aromatyczne i bardzo smaczne.

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • 1 łyżka śmietany
  • 3 żółtka
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • Masa makowa:
  • 1 puszka masy makowej
  • 2 białka
  • 3 łyżki konfitury z aronii
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • Mus z jabłek:
  • 80 dag jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • cukier do smaku
  • Ciasto z białek:
  • 4 białka
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 szkl mąki tortowej
  • 3 łyżki mielonego maku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • szczypta soli
  • Lukier:
  • 15 dag cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • Pozostałe składniki:
  • posiekane migdały
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, dodać cukier puder, żółtka i otartą skórkę z cytryny.

  2. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkować i włożyć na wyłożoną papierem do pieczenia kwadratową blaszkę o średnicy 25 cm, nakłuć widelcem. Włożyć na 10-15 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

  3. Gotową masę makową wymieszać z konfiturą z aronii, skórką pomarańczową i sztywno ubitą pianą z białek. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę makową i ponownie włożyć do piekarnika na 30-35 minut. Upieczone ciasto ostudzić.

  4. Mus z jabłek: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, włożyć do garnka, wlać pół szklanki wody i rozgotować. Wsypać galaretę, dokładnie wymieszać( w razie potrzeby dosłodzić cukrem). Odłożyć do stężenia.

  5. Ciasto z białek z makiem: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mielony mak, oliwę i aromat migdałowy. Delikatnie wymieszać. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia, kwadratową blaszkę o średnicy 25 cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut, ostudzić.

  6. Tężejący mus z jabłek wyłożyć na zimny placek z makiem, przykryć biszkoptem makowym.

  7. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, oblać ciasto, posypać posiekanymi migdałami, odłożyć do stężenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń