Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowe muffinki makowe

Cytrynowe muffinki makowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1107

Dodano:

Odsłon: 4068

Delikane, puszyste muffinki cytrynowe z dodatkiem maku. Pyszne połączenie smaków

Składniki

  • 320 gmąki
  • 3 łyżki ziaren maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • ¼ łyżeczki soliv
  • skórka i sok z 1 i ½ cytryny
  • 150 g cukru
  • 125 g miekkiego masła
  • 2 jajka
  • 210 ml jogurtu greckiego
  • 200 g gruszek ( obranych i wydrążonych)
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pokroić gruszki pokroić w drobną kostkę.
    W misce wymieszać mąkę, mak, proszek do pieczenia sodę, sól i skórkę z cytryny.
    W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę.
    Odzielić białka od żółtek.
    Białka ubić na sztywną pianę.
    Żółtka dodać do masła i cukru – wymieszać.
    Następnie do mieszanki dodać jogurt wraz z sokiem z cytryny – wymieszać, dodać ubitą pianę z białka i delikatnie wmieszać.

  2. Połączyć delikatnie suche składniki z mokrymi.
    Dodać na koncu gruszki - wymieszać.
    Nałożyć do blachy na muffinki wyłożonej papierkami.
    Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25minut aż będą ładnie zarumienione.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 05 stycznia Muffinki z dodatkiem maku zawsze mile widziane:))Twoje wyglądają i brzmią pysznie.Dodatek skórki i soku z cytryny świetnie się tu komponuje.Ja robiłam muffinki makowe z dodatkiem porzeczek czerwonych a Twoje zabieram do książki i do zrobienia póki nie mam świeżych porzeczek to cytrynka świetnie je zastąpi:))) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń