Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowe muffinki z kremem kakaowym i waflowymi serduszkami

Cytrynowe muffinki z kremem kakaowym i waflowymi serduszkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 3113

Dodano:

Odsłon: 330

Aby uczcić pierwszy dzień wiosny, mam dla Was przepis na rewelacyjne babeczki cytrynowe z kremem kakaowym. Pięknie wyglądają i rewelacyjnie smakują. Są wilgotne i pulchniutkie. Zapraszam :)

Składniki

  • * z proporcji wyszło mi 16 babeczek
  • CIASTO : -1 jajko -125 ml mleka -125ml wody
  • -125ml oleju -1 łyżeczka cukru waniliowego
  • -1,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 20ml) -0,5 szkl cukru
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia -0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • -sok z jednej cytryny lub łyżeczka ekstraktu cytrynowego
  • KREM -250ml śmietany 30% -250g serka mascarpone
  • -1 łyżka kakao -3/4 szkl cukru pudru
  • DODATKOWO -1 andrut -cukrowe ozdoby
> 6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Oddzielamy składniki mokre od suchych.Do składników mokrych dajemy suche i delikatnie mieszamy trzepaczką na gładkie ciasto.

  2. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papilotkami.
    Napełniamy je do 2/3 wysokości.Babeczki wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut-do suchego patyczka.
    Wyciągamy z formy i studzimy.


  3. KREM

    Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej cukier, mascarpone oraz kakao. Całość miksujemy na gładki krem.

  4. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy i dekorujemy babeczki.

  5. Dodatkowo dekorujemy je dowolnymi ozdobami wedle własnego uznania. Z wafla wycinamy serduszko foremką i wtykamy je w krem.

  6. Babeczki przechowujemy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń