Do góry

Dania główne Przepis na:

Cytrynowe polędwiczki wieprzowe.

Cytrynowe polędwiczki wieprzowe.

Autor: gogusia

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 7138

Dodano: 17.02.2014

Odsłon: 6347

Bardzo oryginalne połączenie delikatnej polędwicy wieprzowej z cytryną, serem solankowym i jabłkiem.

Składniki

  • polędwica wieprzowa ok. 60 dag
  • połowa cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 130 g sera sałatkowo-kanapkowego solankowego
  • 1 jabłko
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Polędwicę kroimy na 1,5 cm plastry, lekko ubijamy ręką.
    Z połowy cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy pieprzem. Wkładamy naszą polędwicę dobrze mieszamy i zostawiamy na 10 minut.

  2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, układamy polędwiczki i smażymy z obu stron około 15 minut podlewając wodą.
    Gdy nasze mięsko jest już miękkie dodajemy pokruszony ser solankowy, chwilę razem smażymy.
    Wykładamy polędwicę a do sosu dodajemy starte na najmniejszych oczkach jabłko, dusimy całość podlewając wodą, aż jabłko się rozgotuje.

  3. Podałam z plackami ziemniaczanymi i surówką z pekinki. Całość bardzo fajnie się uzupełnia i smakuje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

monini 22 marca 2014 Zrobiłam - wyszło pyszne, cytryna nadała mięsu świetny aromat. Polecam i pozdrawiam! :-)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 17 lutego 2014 Na pewno pyszne, dodatek jabłka również niedawno zastosowałam do panierki pieczonych żeberek, też wyszły fajne. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń