Do góry

Dania główne Przepis na:

Cytrynowe pulpeciki

Przepis dnia 2011-10-19
Cytrynowe pulpeciki

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6492

Dodano:

Odsłon: 9845

Delikatne pulpeciki w sosie koperkowo - cytrynowym.

Składniki

  • Na pulpeciki:
  • 0,5 kg mielonego mięsa (u mnie z indyka)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • na sos:
  • pęczek koperku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sok z połowy cytryny
  • pół szklanki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • przyprawy: sól, pieprz
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pulpeciki: cebulę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce tłuszczu. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, przestudzoną cebulę, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką i dokładnie mieszamy. W garnku zagotowujemy 2 szklanki bulionu. Z masy mięsnej formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego, wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy około 10 minut i wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. Bulion zachowujemy do sosu.

  2. Sos: śmietanę mieszamy z mąką, sokiem z cytryny i kilkoma łyżkami gorącego bulionu. Całośc wlewamy do gorącego bulionu i gotujemy kilka minut. Do sosu wkładamy pulpety i podgrzewamy całośc kilka minut. Na końcu dokładamy posiekany koperek, przyprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń