Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowiec (można i bez pieczenia)

Cytrynowiec (można i bez pieczenia)

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 2876

Dodano:

Odsłon: 4649

Jak już zdąrzyliście pewnie zauważyć bardzo lubię niezbyt słodkie i mocno cytrynowe desery. Jeśli również lubicie te klimaty to zapraszam na moje dzisiejsze ciasto. Jest bardzo orzeźwiające, idealne na ostatnie upały. W smaku przypomina trochę sernik na zimno, chociaż nie ma w nim ani odrobiny sera. Jeśli chcecie być bardziej ambitni można je przygotować na upieczonym własnoręcznie cienkim biszkopcie, a jeśli zwyczajnie nie macie na to czasu, można go spokojnie zastąpić gotowymi biszkoptami, czy maślanymi herbatnikami. Do dzieła :)

Składniki

  • CIENKI BISZKOPT
  • Jajka 4 szt.
  • Mąka pszenna 2/3 szklanki
  • Cukier 2/3 szklanki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • MASA CYTRYNOWA
  • Woda 1/2 litra
  • Cytryny 2 szt.
  • Cukier 4 łyżki
  • Budynie śmietankowe (bez cukru) 2 szt.
  • Galaretka cytrynowa 1 szt.
  • Margaryna "Kasia" 250g.
  • Żółtka 2 szt.
  • Białka 2 szt.
  • PIANKA CYTRYNOWA
  • Śmietanka kremówka 30% 600 ml.
  • Śmietan fix 3 szt.
  • Cukier puder 2 łyżki
  • Galaretki cytrynowe 1,5 szt.
  • Woda 1 szklanka
  • DODATKI
  • Herbatniki mini (ilość w zaleźności od wielkości blaszki)
  • Woda 1/3 szklanki
  • Cytryna 1/2 szt.
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. BISZKOPT
    Białka ubijać na sztywną pianę, następnie dodać cukier i żółtka, dalej ubijając.
    Do ubitych jajek dodać przesianą przez sitko mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

    Biszkopt piec w temp. 160-180 stopni przez ok. 20 min.


  2. MASA CYTRYNOWA
    Szklankę wody zagotować z wyciśniętym sokiem z cytryn i cukrem. W pozostałej ilości wody dobrze rozmieszać budynie. Następnie powoli wlać na gotującą się wodę, jednocześnie mocno mieszając, aby nie powstały grudki. Całość gotować przez kilka minut na małym ogniu. Następnie wyłączyć ogień i wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać i zostawić do wystudzenia.

    Następnie margarynę (najlepiej miękką) zmiksować z żółtkami i dodawać stopniowo zimny budyń. Na sam koniec dodać ubite na sztywną pianę białka i delikatnie wymieszać.

  3. PIANKA CYTRYNOWA

    Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody, zostawić do wystygnięcia, ale tak aby nie zgęstniała.

    Śmietanę kremówkę ubić z cukrem i śmiatan fix'em, a następnie powoli dodawać zimną galaretkę i delikatnie ubijać.

  4. PRZEŁOŻENIE CIASTA

    Przygotowaną masę budyniową przełożyć na nasączony wodą z cytryną biszkopt (ewentualnie wyłożone biszkopty czy herbatniki). Następnie delikatnie nałożyć piankę cytrynową, a na wierzch poukładać herbatniki mini. Gotowe ciasto wstawić do lodówki.

  5. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń