Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowiec z 6 cytryn

Cytrynowiec z 6 cytryn

Autor:

Przepisów i artykułów: 401 Ocena: 4918

Dodano:

Odsłon: 3452

Ciasto na biszkopcie cytrynowym z masą budyniowo -cytrynową i pianką cytrynową. Dodatkowo przełożone herbatnikami i polane cytrynową polewą.Ciasto bardzo winne i przepyszne

Składniki

  • BISZKOPT CYTRYNOWY:
  • -5 jajek -200 g. cukru -100 g. mąki -100 g. mąki ziemniaczanej
  • -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -1/3 szklanki oleju
  • -sok i skórka starta z 1 cytryny
  • CIASTKA:-2 op. herbatników maślanych (2x250 g.)
  • MASA BUDYNIOWO-CYTRYNOWA:
  • -200 ml. soku z cytryny tj. z 4 cytryn -1 szklanka cukru
  • -3 budynie cytrynowe -2 szklanki wody -1 masło-200 g.
  • PIANKA CYTRYNOWA:
  • -2 galaretki cytrynowe -2 szklanki wody
  • -750 ml. śmietanki 30 % -1 śnieżka
  • POLEWA CYTRYNOWA:
  • -150 g. cukru pudru -sok z 1 cytryny
  • -odrobina gorącej wody-w razie potrzeby
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt cytrynowy-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać.Przesiewać mąki z proszkiem i mieszać łopatką. Na koniec wmieszać sok i skórkę z cytryny, oraz olej. Mieszać dokładnie ale nie za długo.Przelać do blaszki z piekarnika 34x38 wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 180 *.

  2. masa budyniowo-cytrynowa: Budynie rozmieszać z 1 szklanką wody.Do garnka wlać też 1 szklankę wody, sok z cytryn , cukier i zagotować.Ugotować budyń, zdjąć z pieca i wmieszać masło. Ciepłe wyłożyć na biszkopt.

  3. Zaraz ułożyć warstwę herbatników.Odstawić do przestygnięcia.

  4. pianka-Galaretki rozpuścić z 2 szklankami przegotowanej i gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia.
    Śmietankę ubić ze śnieżką, potem tężejącymi galaretkami.
    Wylać na warstwę herbatników. Śpieszyć się i rozsmarować, bo pianka szybko tężeje.

  5. Zaraz przykryć warstwą herbatników.Schłodzić.

  6. lukier-Przesiać cukier puder, dodać sok z cytryny i wymieszać. Jak będzie za gęsty, można dodać odrobinę gorącej wody. Rozsmarować na herbatnikach. Schłodzić w lodówce, kroić na następny dzień aż herbatniki zmiękną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń