Do góry

Dania główne Przepis na:

Cytrynowo-czosnkowy łosoś z migdałami i sosem chrzanowym

Cytrynowo-czosnkowy łosoś z migdałami i sosem chrzanowym

Autor: ABITETOEAT

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 304

Dodano: 23.11.2012

Odsłon: 2890

Oj tak, tak wiem zrobiłabym jakąś inną rybę. I zrobię, cierpliwości. Rozmyślam nad rybą na Wigilię, którą spędzamy w gronie przyjaciół od lat. Ostatnio robiłam właśnie tego łososia. W tym roku chyba zrobię karpia.

Składniki

  • płat z łososia pokrojony w paski
  • 4 ząbki czosnku zmiażdżone
  • 2 ząbki czosnku całe
  • 2 cytryny
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżka tymianku
  • sporo oliwy z oliwek, polecam Bertolli ze względu na ziołowy aromat
  • opakowanie płatków migdałowych
  • sól, pieprz
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. SOS CHRZANOWY: słoiczek białego chrzanu, 1 łyżka majonezu, 4 krople cytryny, 2 łyżki cukru.

  2. Łososia myje i osuszam. Nacieram solą oraz oliwą z oliwek wymieszaną z czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem. Układam w formie do pieczenia tart, którą również nasmarowałam oliwą. Cytrynę kroję w plasterki i umieszczam na łososiu, głębiej wkładam całe ząbki czosnku. Jeżeli macie taką możliwość to najlepiej żeby łosoś tak przygotowany poleżał przez parę godzin. Tak przygotowaną rybę piekę przez około 30 minut w 180 stopniach. Na patelnię wrzucam płatki migdałów, uważam żeby ich nie przypalić a jedynie lekko zarumienić. Posypuje nimi wierzch łososia. Do tej ryby oprócz sosu bazyliowego, idealny jest sos chrzanowy. Jeżeli macie gotowy chrzan, to wystarczy wymieszać go z 1 łyżką majonezu, cukru i kilku kropel cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 03 lipca 2013 Wygląda mega apetycznie , przepis zabieram do książki :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń