Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowo - miętowe muffinki z sokiem jabłkowym

Cytrynowo - miętowe muffinki z sokiem jabłkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 762

Dodano:

Odsłon: 128

Wspaniałe orzeźwiające muffinki

Składniki

  • mąka pszenna 150 g
  • cukier 40 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • jajko 1 sztuka
  • olej 50 ml
  • sok jabłkowy 150 g
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • skórka z cytryny 1 łyżka
  • świeża mięta 10 listków
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, a w drugiej - jajko, olej, sok z cytryny oraz sok jabłkowy.
    Suche składniki połączyć z mokrymi.
    Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.
    Na samym końcu do ciasta wmieszać skórkę cytrynową i drobno posiekane listki mięty.
    Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).

  2. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 25-30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
    Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia.
    Mi wyszło 5 dużych muffinek

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń