Do góry

Dania główne Przepis na:

Cytrynowy filet z kurczaka pachnący rozmarynem i suszonymi pomidorami

Cytrynowy filet z kurczaka pachnący rozmarynem i suszonymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 716 Ocena: 46581

Dodano:

Odsłon: 216

Dla mnie to taki letni przepis i letnie danie. Cytryna i suszone pomidory kojarzą mi się ze słońcem i przyjemnym czasem wakacji... ale do konkretów. Po pierwsze przepis nie jest skomplikowany. Po drugie danie można przygotować bardzo szybko. Po trzecie tak przygotowany filet z kurczaka jest soczysty i aromatyczny. Mięso drobiowe idealnie komponuje się tutaj z cytryną i rozmarynem, a suszone pomidory podkręcają smak całego dania, uzupełniają go.

Składniki

  • podwójna pierś z kurczaka
  • suszone pomidory w zalewie 8 sztuk
  • cebula (duża) 1/2 sztuki
  • woda 1 szklanka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • czerwona słodka mielona papryka 1 łyżeczka
  • suszony rozmaryn 1 łyżka (płaska)
  • olej aromatyzowany cytryną i bazylią 2- 3 łyżki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon, kroimy w poprzek, nacieramy solą, pieprzem i mieloną papryką. Na patelni rozgrzewamy olej aromatyzowany.
    Na rozgrzany tłuszcz wkładamy mięso, obsmażamy z każdej strony po 5 minut.
    Następnie na patelnię wrzucamy suszone pomidory (w całości) oraz cebulę pokrojoną w piórka. Całość posypujemy rozmarynem i smażymy jeszcze 5 minut. Po tym czasie mięso podlewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Kurczaka dusimy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Podajemy z opiekanymi ziemniaczkami i mizerią.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń