Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowy piegusek

Cytrynowy piegusek

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6685

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Cytrynowy piegusek"

Składniki

  • 15 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • 13 dag cukru pudru
  • 3 jajka
  • 10 dag masła
  • 2 cytryny
  • 3 łyżki maku. Na lukier: 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżka soku cytrynowego. Do dekoracji: 1 cytryna
  • 20 dag cukru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. ok. 50 minut

  2. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Dwie cytryny sparzyć, polewając wrzątkiem, wytrzeć do sucha, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok.

  3. Masło utrzeć na jasnokremową masę z cukrem pudrem. Ucierając, kolejno wbijać jajka. Porcjami wsypywać sypkie (obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia). Dodać sok i skórkę z cytryn oraz mak. Całość dobrze wymieszać mikserem.

  4. Dwie foremki keksowe wyłożyć pergaminem. Nałożyć do nich po połowie ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piec przez 30 minut. Wystudzić.

  5. Przygotować dekorację: sparzyć 1 cytrynę, polewając ją wrzątkiem, wytrzeć do sucha, pokroić w plasterki. Z cukru i 150 ml wody ugotować syrop.

  6. Włożyć do niego plasterki cytryny, gotować je przez 10 minut. Wyjąć i wystudzić. Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym. Utrzeć pałką na gładki lukier. Oblać nim ciasto. Udekorować plasterkami cytryny.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń