Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Cytrynowy piegusek"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 130
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 30
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 130
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 30
Składniki
ok. 50 minut
Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Dwie cytryny sparzyć, polewając wrzątkiem, wytrzeć do sucha, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok.
Masło utrzeć na jasnokremową masę z cukrem pudrem. Ucierając, kolejno wbijać jajka. Porcjami wsypywać sypkie (obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia). Dodać sok i skórkę z cytryn oraz mak. Całość dobrze wymieszać mikserem.
Dwie foremki keksowe wyłożyć pergaminem. Nałożyć do nich po połowie ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piec przez 30 minut. Wystudzić.
Przygotować dekorację: sparzyć 1 cytrynę, polewając ją wrzątkiem, wytrzeć do sucha, pokroić w plasterki. Z cukru i 150 ml wody ugotować syrop.
Włożyć do niego plasterki cytryny, gotować je przez 10 minut. Wyjąć i wystudzić. Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym. Utrzeć pałką na gładki lukier. Oblać nim ciasto. Udekorować plasterkami cytryny.Źródło: Życie na gorąco