Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowy sernik na zimno z brzoskwiniami

Cytrynowy sernik na zimno z brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 424

Dodano:

Odsłon: 3809

Chcąc odpocząć od piekarnika zrobiłam sernik na zimno. Miał być z truskawkami ale sprzedający nie mieli za ciekawych więc wyjęłam puszkę brzoskwiń. Taki serniczek też super smakuje.

Składniki

  • ok. 1 paczka okrągłych biszkoptów
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 400 g kwaśnej śmietany 12 %
  • 200 g śmietany 18 % kwaśnej
  • 500 g półtłustego twarogu
  • 1/3 szk soku z cytryny
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 galaretka krystaliczna o smaku cytrynowym
  • 1,5 szk gorącej przegotowanej wody
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm ( u mnie szklany spód i silikonowa obręcz ) wyłożyć biszkopty.
    Na biszkoptach ułożyć połówki brzoskwiń ( u mnie wyszła połówka brzoskwini na co drugim biszkopcie ).
    Galaretki rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie i wystudzić.
    Twaróg oraz jogurt i śmietany oraz sok z cytryny dokładnie zmiksować mikserem i potem ciągle mieszając wlewać zimną galaretkę.
    Masę wstawić do lodówki do lekkiego stężenia a gdy to nastąpi wylać ją delikatnie na brzoskwinie i biszkopty.
    Tortownicę wstawić do lodówki do stężenia sernika.
    Przed podaniem udekorować świeżą miętą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń