Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowy sernik na zimno z delicjami

Cytrynowy sernik na zimno z delicjami

Autor:

Przepisów i artykułów: 135 Ocena: 1710

Dodano:

Odsłon: 3993

Cytrynowy sernik na zimno to sposób na prosty orzeźwiający deser.

Składniki

  • 1 kg sera takiego z wiaderka
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki żelatyny
  • 6 łyżek cukru
  • 1 średnia cytryna
  • 1 galaretka cytrynowa
  • ciastka delicje
  • biszkopty do wyłożenia formy
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki najlepiej przygotowujemy wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Cytrynę dokładnie szorujemy.. Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy żelatynę, odstawiamy na trochę aby napęczniała. Następnie mleko podgrzewamy, nie gotujemy i rozpuszczamy dokładnie żelatynę. Odstawiamy do wystudzenia. Do miski przekładamy masło, dodajemy cukier oraz 3 łyżki zmielonego sera. Dokładnie miksujemy aby cukier się rozpuścił. Następnie dodajemy resztę zmielonego sera oraz otartą skórkę a z cytryny wyciskamy sok . Miksujemy dokładnie aby składniki się połączyły. Na koniec dodajemy wystudzoną ale płynną żelatynę. Jeszcze raz dokładnie miksujemy aby składniki się połączyły. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy biszkoptami,nasączamy biszkopty mlekiem i wykładamy masę serową. Wierzch ładnie wyrównujemy.
    Tortownicę wstawiamy do lodówki.
    Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 400 ml wody i odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka będzie już zimna i zacznie tężeć wyjmujemy sernik z lodówki. Na wierzchu układamy ciastka delicje.
    Zalewamy tężejącą galaretką. Ponownie wstawiamy do lodówki aby galaretka dobrze stężała.
    SMACZNEGO!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń