Do góry

Dania główne Przepis na:

CZARNE KLUSKI

CZARNE KLUSKI

Autor:

Przepisów i artykułów: 331 Ocena: 3747

Dodano:

Odsłon: 320

Jak ktoś woli szare albo niebieskie.

Składniki

  • CIASTO:
  • -1 kg. ugotowanych ziemniaków -1 kg. utartych ziemniaków
  • -1/4 objętości ziemniaków, mąki ziemniaczanej -1 jajko -sól, pieprz
  • DO POLANIA: -usmażony boczek
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Tyle samo ziemniaków surowych, zetrzeć jak na placki kartoflane.Przełożyć do ściereczki i odcisnąć. Wodę zlać a z dna mąkę dodać do ziemniaków.Zmieszać razem ziemniaki, uklepać i podzielić na 4 części. W miejsce jednej części wsypać mąkę ziemniaczaną. Przyprawić i dodać rozmącone jajko.Wymieszać i zagnieść. Formować okrągłe kluski. Gotować we wrzątku, pod przykryciem do momentu wypłynięcia klusek. Od czasu do czasu mieszając. Potem odkryć i gotować trochę dłużej niż kluski śląskie.Podawać z gulaszem albo usmażoną cebulką, usmażonym boczkiem, lub przyrumienioną na maśle,bułką tartą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń