Do góry

Dania główne Przepis na:

Czarne kluski

Czarne kluski

Autor:

Przepisów i artykułów: 401 Ocena: 4913

Dodano:

Odsłon: 6593

Jak ktoś woli szare albo niebieskie.

Składniki

  • CIASTO:
  • -1 kg. ugotowanych ziemniaków -1 kg. utartych ziemniaków
  • -1/4 objętości ziemniaków, mąki ziemniaczanej -1 jajko -sól, pieprz
  • DO POLANIA: -usmażony boczek
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Tyle samo ziemniaków surowych, zetrzeć jak na placki kartoflane.Przełożyć do ściereczki i odcisnąć. Wodę zlać a z dna mąkę dodać do ziemniaków.Zmieszać razem ziemniaki, uklepać i podzielić na 4 części. W miejsce jednej części wsypać mąkę ziemniaczaną. Przyprawić i dodać rozmącone jajko.Wymieszać i zagnieść. Formować okrągłe kluski. Gotować we wrzątku, pod przykryciem do momentu wypłynięcia klusek. Od czasu do czasu mieszając. Potem odkryć i gotować trochę dłużej niż kluski śląskie.Podawać z gulaszem albo usmażoną cebulką, usmażonym boczkiem, lub przyrumienioną na maśle,bułką tartą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 31 października Suchość w ustach, obłęd w oczach - potrafisz zmobilizować do zrobienia czegoś "zapomnianego". Jak dawno nie robiłam tych kluseczek - są tak apetyczne z tymi skwareczkami. Mam bigosik - to i kluseczki zrobię. :):)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń