Do góry

Desery Przepis na:

czarno- bialy tort

czarno- bialy tort

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 4577

Dodano:

Odsłon: 18662

Smaczny, slodki i elegancki tort- idealny na urodziny :) Wbrew pozorom nie jest to pracochlonne ciasto, najepiej zrobic go dzien przed podaniem.

Składniki

  • na jasne ciasto:
  • 6 bialek, 1 szklanka maki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • na ciemne ciasto:
  • 6 zoltek
  • 2 jajka
  • 6 lyzke cukru
  • 4 lyzki maki pszennej
  • 3 lyzki kakao
  • 1 lyzka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju
  • krem:
  • 1 litr mleka
  • 250 g masla (margaryny)
  • 1 szklanka cukru
  • po 4 czubate lyzki maki pszennej i ziemniaczanej
  • dodatkowo:
  • 300 g delicji
  • do dekoracji: bita smietana lub polewa czekoladowa
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jasne ciasto: bialka ubic na sztywna piane. Dodac cukier i ubijac do momentu, az cukier sie rozpusci. Dodac make ziemniaczana i olej, dokladnie, ale delikatnie wymieszac.

  2. Ciasto ciemne: Jajka, zoltka i cukier ubic na jasna mase. Dodac make, proszek do pieczenia, kakao i olej, dobrze wymieszac. Na blache wykladac na przemian ciasto jasne i ciemne (blacha o wymiarach 23x35). Piec w temperaturze 170 stopni okolo 30-40 min- az jasna czesc ciasta porumieni.

  3. Krem: z litra mleka odlac 250 ml- pozostale 750 ml zagotowac z cukrem. W szklance mleka rozmieszac make pszenna i ziemniaczana (tak, aby nie bylo grudek). Do gotujacego sie mleka wlac rozrobione maki i ciagle mieszajac ugotowac budyn. Wystudzic go, mieszajac co jakis czas, by nie utworzyla sie skorupka na wierzchu. Maslo (margaryne) ubic mikserem na puch, dodawac po lyzce zimnego budyniu i zmiksowac na gladka mase.

  4. Wystudzone ciasto przekroic na dwa platy. Jeden posmarowac polowa kremu, poukladac na nim biszkopty, lekko je dociskajac. Na to wylozyc druga polowe kremu i przykryc drugim blatem ciasta. Ozdobic bita smietana lub polewa czekoladowa, wg uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń