Do góry

Desery Przepis na:

Czarny las

Czarny las

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 63

Wypróbowany przepis na "Czarny las"

Składniki

  • 2 dag migdałów
  • 6 jajek
  • 6 dag masła
  • 18 dag cukru
  • 16 dag mąki
  • 5 dag kakao
  • 40 dag wiśni z kompotu
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 500 ml kremówki 36 proc
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 1 op. usztywniacza do bitej śmietany
  • dżem
  • wiórki czekol. kandyzow. owoce
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zmiel migdały. Masło rozpuść. Białka ubij z cukrem. Stopniowo dodawaj żółtka. Masę jajeczną wymieszaj z mąką, kakao i migdałami. Pod koniec dodaj rozpuszczone masło. Ciasto dokładnie wymieszaj.

  2. Tortownicę wyłóż pergaminem. Przełóż ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 st. przez ok. 45 minut. Wystudź biszkopt w formie, a potem wyjmij i przekrój na trzy blaty.

  3. Wiśnie osącz. Zetrzyj czekoladę. Ubij kremówkę z cukrami waniliowymi i usztywniaczem, podziel na trzy części. Jedną część wymieszaj z 10 dag dżemu wiśniowego, do drugiej części dodaj połowę tartej czekolady.

  4. Na pierwszym blacie ułóż kremówkę z dżemem i owoce, na drugim kremówkę z czekoladą. Ostatni blat dociśnij. Wierzch i boki posmaruj białą kremówką. Ozdób kleksami z reszty kremówki, wiórkami i kandyzowanymi owocami.

  5. Czas ok. 80 min; porcja – 520 kcal, cena 1,60 zł.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń