Do góry

Dania główne Przepis na:

Czebureki

Czebureki

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3638

Dodano:

Odsłon: 5389

Czebureki są rodzejem pierogów z rewelacyjnym farszem, które smaży się na głębokim tłuszczu. Oryginalnie czebureki są bardzo duże, ja jednak przygotowałam je w wersji mini ;)

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki wody (375 ml)
  • 2 łyżki oleju
  • 4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wódki lub spirytusu
  • Sól
  • Farsz:
  • 600 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • Pieprz
  • Sól
  • ulubione przyprawy - u mnie papryka słodka i ostra
  • Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W rondelku łączymy ze sobą 2 łyżki oleju, sól i 1 i 1/2 szklanki wody. Całość zagotowujemy, po czym dodajemy 1 szklankę mąki. Tym razem masę chwilę gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia.

  2. Pozostałą mąkę łączymy z jajkiem i wódką. Dodajemy wcześniej przygotowaną ciepłą masę i zagniatamy jednolite ciasto. Gotowe ciasto będzie miękkie, elastyczne i będzie odchodzić od ręki.

  3. Mięso podsmażamy na odrobinie oleju wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy je przyprawami, solą i pierzem.

  4. Ciasto musi być cienko rozwałkowane (tak jak na pierogi). Szklanką wycinamy z niego kółka, nakładamy farsz i zlepiamy. W zlepianiu można sobie pomóc i użyć widelca.

  5. Ja smażyłam moje pierogi we frytkownicy w 170°, ale możecie użyć do tego także patelni z grubym dnem. Dobrze rozgrzewamy olej i partiami wrzucamy pierogi. Smażymy na złoty kolor z obu stron, a gotowem przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń