Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Czekoladowa babka z pistacjami"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 51
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 87
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 44
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 111
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 51
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 87
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 44
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 111
Składniki
Posiekaj 15 dag czekolady mlecznej i 10 czekolady gorzkiej. Obie czekolady stop wraz z masłem w kąpieli wodnej. Odstaw, aby masa lekko przestygła. W tym czasie posiekaj pistacje.
Jajka ubij z cukrem, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Dodaj skórkę pomarańczową. Połącz z masą czekoladową. Wymieszaj mikserem. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dołóż posiekane pistacje.
Formę z kominkiem posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piec przez 50–55 minut.
Po ok. 45 minutach przykryj ciasto kawałkiem folii aluminiowej, aby wierzch zbytnio się nie przyrumienił. Ciasto studź 5 minut w foremce, potem przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Pozostałe czekolady stop, dolej śmietanę i miód. Zagotuj razem. Wystudzone ciasto oblej przygotowaną polewą. Ew. udekoruj kolorowymi kwiatkami z andrutów.
Czas przygotowania: 90 minut. 1 porcja: 440 kcal. Cena porcji: 1,25 złŹródło: Tina