Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowa karpatka.

Czekoladowa karpatka.

Autor: danutast1

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 1579

Dodano: 02.07.2017

Odsłon: 477

Prosty przepis na karpatkę w wersji czekoladowej.

Składniki

  • CIASTO :
  • 1 szkl. wody
  • 125 g margaryny
  • 1/3 szkl. mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 4 duże jajka
  • KREM: 3 i 1/3 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki pszennej i ziemniaczanej (pół na pół )
  • 2 kopiate łyżeczki kakao
  • 250 g margaryny
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zagotować wodę z margaryną. Do gotującego dodać mąkę wymieszaną z kakao. Energicznie mieszać do momentu połączenia składników. Parzyć ciasto ok. 2 min. (ciągle mieszać ). Odstawić do wystudzenia ciasta.

  2. W międzyczasie zagotować 1i 1/2 szkl. mleka. Do 1 i 1/4 szkl. mleka wsypać cukier, mąki i kakao dokładnie wymieszać, wlać do gotującego mleka. Ugotować budyń.

  3. Do wystudzonego ciasta dodawać stopniowo po jednym jajku i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto podzielić na dwie części i upiec w temp. 180 st. 20- 25 min.

  4. W misce utrzeć margarynę i stopniowo dodawać zimny budyń. Miksować na jednolitą gładką masę.Posmarować budyniem jeden placek i przykryć drugim, lekko dociskając. Posypać cukrem pudrem. Życzę smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń