Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Czekoladowa lawa"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 83
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 171
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 197
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 83
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 171
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 197
Składniki
Do metalowej lub szklanej miski włóż połamaną czekoladę oraz masło. Miskę postaw na rondelku z gotującą się wodą (dno miski nie może dotykać wody) i mieszaj, aż czekolada i masło się roztopią. Przestudź.
Do miski wbij jajka, dodaj żółtka oraz cukier i cukier wanilinowy. Utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania wlej przestudzoną czekoladę z masłem. Na koniec dodaj przesianą mąkę oraz likier pomarańczowy, całość delikatnie wymieszaj łyżką, by dokładnie się połączyły.
Foremki posmaruj masłem i op- rósz kakao. Wlej do nich masę czekoladową. Piecz ok. 12 minut w temperaturze 180°C. Czas pieczenia zależy od wielkości foremek i może wynieść 10-16 min. Wierzch deseru powinien być wypieczony, ale środek wciąż płynny.
Foremki wyjmij z piekarnika, odstaw na ok. 1 minutę. Następnie nożem delikatnie oddziel brzegi ciastka od ścianek naczynia i przełóż je na talerz. Wierzch oprósz cukrem pudrem. Podawaj ze świeżymi owocami (truskawki, maliny), kulką ulubionych lodów, musem owocowym lub kleksem bitej śmietany.
30 minut. Sztuka: 540 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie