Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Czekoladowa poezja"
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 179
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1065
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 515
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 60
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 179
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1065
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 515
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 60
Składniki
Białka ubij z cukrem. Potem, nie przerywając ubijania, dodaj żółtka, mąkę oraz kakao. Przelej do tortownicy. Piecz 30 minut w temp. 180°C. Gdy wystygnie, przekrój wzdłuż na pół.
Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach wrzątku. Do miski włóż żółtka, śmietankę oraz połowę cukru. Postaw na garnku z gotującą się wodą i podgrzewaj mieszając, aż masa zgęstnieje. Miskę zdejmij z garnka, dodaj połamaną czekoladę, cynamon, masło oraz żelatynę. Wymieszaj.
Do drugiej miski włóż białka, dodaj pozostały cukier. Postaw na garnku z wrzątkiem i ubijaj mikserem przez ok. 5 min, aż masa stanie się puszysta i gęsta. Pianę partiami dodawaj do miski z masą czekoladową. Na koniec dodaj wydrylowane wiśnie, wymieszaj.
Pierwszy blat biszkoptowy nasącz sokiem wiśniowym i wylej na niego mus. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Włóż do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie wierzch ciasta udekoruj polewą czekoladową i pozostałą czekoladą. Wstaw do lodówki.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut. Porcja: 370 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie