Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowa Pokusa

Czekoladowa Pokusa

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2597

Dodano:

Odsłon: 38591

Dlaczego Czekoladowa Pokusa? A no z tego względu, że nie można się mu oprzeć . Mocna czekoladowe ciasto z masą także czekoladową, posmarowany dżemem i polany polewą.

Składniki

  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 6 jaj
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • Masa czekoladowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki startej gorzkiej czekolady
  • Dżem:
  • 1/2 słoika dżemu z aronii
  • 1/2 słoika dżemu z cukinii
  • Polewa:
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao
> 6 os. > 60 min trudne przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubijam na pianę i odstawiam do lodówki.
    Masło ucieram z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę przesiewam, mieszam z proszkiem do pieczenia i kakao i dodaję do masy jajecznej. Białka wyjmuję z lodówki, za pomocą rózgi do piany ponownie ubijam, aż po wyjęciu rózgi pozostanie na jej końcu szpic z piany, który nie spada.
    Dodaję ubite białka do ciasta i łącze ze sobą za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przekładam do blaszki o wymiarach 22x26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C na 20 min, po tym czasie zwiększam temperaturę do 180°C i piekę jeszcze przez 25 minut. Upieczone wyjmuję,

  2. studzę i kroję na dwie części.

  3. Dżem z aronii i cukinii podgrzewam, przecieram przez sito

  4. i smaruję oba przekrojone ciasta.

  5. Budyń gotuje wg przepisu na opakowaniu, do gorącego dosypuję startą czekoladę i galaretkę i mieszam, aż się rozpuści i połączy z budyniem. Masło, o temperaturze pokojowej, ucieram z cukrem na puch i dodaję porcjami przestudzony budyń z galaretką.
    Na posmarowanym spodzie smaruję masę czekoladową

  6. , przykrywam drugim, posmarowanym blatem ciasta i schładzam w lodówce.

  7. Składniki na polewę podgrzewam w garnuszku i mieszam, ochładzam do temperatury pokojowej i polewam wierzch mojego ciasta. Całość ponownie schładzam.


  8. Moja Rada:

    Składniki na masę muszą mieć prawie taką samą temperaturę inaczej masa może się zważyć, a wtedy musicie naczynie z masą, która nam się zważyła, należy ustawić na garnuszku z gorącą wodą i ucierać mikserem na najmniejszych obrotach, do czasu, aż wszystkie składniki połącza się ze sobą by uratować masę.
    Jeśli nie macie dżemu z aronii i cukinii, to idealnym zamiennikiem będą powidła śliwkowe ( moim dzieciakom, dałam do spróbowania połączenia obu dżemów i zgodnie stwierdziły, że smakuje jak śliwkowy :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 29 października 2014 To co dobre nie może być kuszące .
Pokusa pochodzi od złego , a ciasto do zła nie należy . No .
Odpowiedzi: 1 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń