Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowa pokusa

Przepis dnia 2011-12-11
Czekoladowa pokusa

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1469

Dodano:

Odsłon: 15812

Ciasto czekoladowe, które proponuje jest wprost idealne do kawy. Chociaż nie należy do mało kalorycznych deserów, od czasu do czasu można podarować sobie odrobinę słodyczy. Ciasto jest gęste, zbite i bardzo mocno czekoladowe. Na taką pokusę warto się skusić... :)

Składniki

  • tabliczka gorzkiej czekolady, 250 g
  • masło, 200 g
  • jajka, 6 sztuk
  • cukier, 200 g
  • mąka, 60 g
  • Na polewę:
  • mleczna czekolada, 100 g
  • gorzka czekolada, 50 g
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw należy roztopić masło razem z gorzką czekoladą. Następnie pozostawiamy masę do ostudzenia.

  2. Gdy masa maślano-czekoladowa będzie stygła możemy międzyczasie zająć się ubijaniem piany. Oddzielamy zatem żółtka od białek i ucieramy je razem z cukrem na sztywno.

  3. Kiedy masa czekoladowa jest delikatnie przestudzona dodajemy do niej masę z żółtek. Każdą łyżkę masy żółtkowej, która wędruje do czekolady z masłem dokładnie mieszamy.

  4. Następnie dodajemy mąkę, potem białka i delikatnie łączymy wszystkie składniki (najlepiej drewnianą łyżką, gdyż zapobiegnie to utracie puszystości). Gotową masę przelewamy do tortownicy. Pieczemy w 170 stopniach przez 40-45 min.

  5. SMACZNEGO! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Annuar 05 grudnia 2011 Ciężkie, wilgotne, megaczekoladowe a la brownie... mniam mniam...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń