Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na roladę czekoladową wraz z filmem.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 585
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 834
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 585
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 834
Składniki
Ja zawsze biszkopty ubijam ręcznie ok 3 minut na jedno jajko. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodać cukier po jednej łyżce (ma być tak sztywna że jak odwrócimy miskę do góry dnem to nam nie wypadnie). Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę tortowa, ziemniaczaną oraz proszek razem wymieszać drewnianą łyżką wsypać po ściankach miski, aby nie zniszczyć struktury delikatnego biszkopta.Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Dużą blachę wykładamy pergaminem do pieczenia, delikatnie wykładamy biszkopt i pieczemy w nagrzanym piekarniku (200 stopni) przez ok 8-10 minut. Zaraz po upieczeniu wykładamy na mokrą ścierkę i zwijamy w rulon. Po ok. pół godziny gdy ścierka zacznie wysychać nakładamy masę Nie należy dopuścić aby ścierka wysuszyła się bo może biszkopt pękać. Po ok. pół godzinie rozwijamy biszkopt, nałożyć krem i posypać orzechami i ponownie zwinąć. Resztą kremu okładamy biszkopt.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem, dodać roztopioną zimną czekoladę. Masę rozsmarować na biszkopcie i delikatnie zwinąć. Gotową roladę posmarować pozostałą masą.