Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Czekoladowa rolada z mandarynkami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 40
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 109
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 25
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 40
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 109
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 25
Składniki
Z białek i szczypty soli ubij pianę. Czekoladę rozpuść z masłem. Dodaj żółtka i cukier waniliowy. Wymieszaj i połącz z pianą z białek. Na koniec dodaj mąkę.
Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180o C ok. 20 minut. Obracając, wyjmij na papier. Poczekaj, aby ciasto wystygło.
Śmietankę ubij. Twaróg osłodź cukrem pudrem i dodaj połowę ubitej śmietany. Żelatynę wymieszaj w wodzie i rozgrzej ją niemal do wrzenia. Gorącą wlej do kremu twarogowego.
Krem wymieszaj i rozsmaruj na cieście. Na wierzchu połóż kawałki mandarynek. Całość zwiń w roladę i mocno owiń folią aluminiową. Włóż do lodówki do stężenia.
Przed podaniem roladę posyp kakao. Zrób kleks z bitej śmietany, połóż mandarynki.
Czas przygotowania: 60 min Cena porcji: ok. 2, 50 zł Kalorie: porcja 250 kcal
Jako dekorację, zamiast mandarynek, na kopczyku bitej śmietany możesz położyć np. połówki świeżych truskawek albo winogrona.Źródło: Na żywo