Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Czekoladowa tarta"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 458
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 458
Składniki
<strong>Agata Skiba z Łabędziowa</strong>
ok. 40 min • Porcja 360 kcal
• Koszt porcji ok. 3 zł • Przepis na 12 porcji
Zaczynam od przygotowania spodu. Herbatniki maślane drobno kruszę – wkładam je do woreczka foliowego, żeby się nie rozsypywały. Rozpuszczam masło i czekoladę, łączę je z ciasteczkami. Wyrabiam masę i wylepiam nią dno foremki.
Foremkę z ciasteczkowym spodem wkładam do lodówki, powinien być zwarty. W tym czasie robię masę. Białka ubijam na sztywną pianę. Dopiero pod koniec ubijania dodaję cukier i dobrze miksuję. Im piana sztywniejsza, tym lepiej.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Cienką strużką wlewam do niej rum, dodaję żółtka, mieszam. Ostrożnie łączę tę masę czekoladową z ubitą pianą. Delikatnie mieszam i wylewam na ciasteczkowy spód.
Masę posypuję bakaliami. Staram się, by w miarę możliwości były rozłożone równomiernie. Wstawiam tartę na całą noc do lodówki. Białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i polewam tartę przed podaniem.Źródło: Kobieta i życie