Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe babeczki z owocami (tartaletki)

Czekoladowe babeczki z owocami  (tartaletki)

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2930

Dodano:

Odsłon: 3453

Więcej o przepisie

Składniki

  • 250 g mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 150 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki wody
  • DODATKOWO: 50 g czekolady deserowej
  • 50 g orzechów laskowych, posiekanych i podpieczonych
  • 350 g dowolnych owoców
  • 3 łyżki dżemu malinowego lub galaretki truskawkowej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy razem z kakao. Masło kroimy na kawałeczki i dodajemy do suchych składników. Następnie wsypujemy cukier, wlewamy wodę i szybko zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Formujemy kulkę, owijamy folią i wkładamy na pół godziny do lodówki. Stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Foremki wykładamy ciastem i nakłuwamy widelcem. Folię aluminiową zwijamy w kulki i kładziemy na środek każdej babeczki. Pieczemy w temp. 190 C przez 10 min, następnie zabieramy folię i ponownie pieczemy przez kolejne 10 min. Studzimy i wyjmujemy z foremek. Czekoladę roztapiamy. Orzeszki przekładamy do miseczki. Brzegi babeczek lekko zanurzamy w czekoladzie i orzeszkach. Odstawiamy, aż czekolada stężeje. Owoce układamy na środku babeczek. Dżem lub galaretkę roztapiamy i rozprowadzamy z łyżką wody, smarujemy owoce. Babeczki schładzamy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madera 03 stycznia 2013 Wyglądają obłędnie dodaję do ulubionych bo mam kilku łasuchów w domu będą w sam raz Twoje babeczki:-)) Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku:-))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń