Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe batony

Czekoladowe batony

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13220

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Czekoladowe batony"

Składniki

  • 1 kostka do pieczenia Kasia (25 dag)
  • 1 szklan ki mleka
  • 1 szklanki cu kru
  • 3-4 łyżki kakao
  • 40 dag mleka w proszku
  • 2 szklanki preparowanej (ekspandowanej) pszenicy
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Orzechy drobno posiekaj. Kasię przełóż do rondelka, roztop. Odstaw, by przestygła. Do miski wsyp cukier oraz kakao, wymieszaj. Wlej przestudzoną Kasię oraz mleko, dokładnie wymieszaj, by się połączyły.

  2. Następnie do masy wsyp mleko w proszku, całość dokładnie wymieszaj. Masa powinna mieć gładką konsystencję, jeśli będzie zbyt gęsta – dodaj do niej kilka łyżek przegotowanej wody.

  3. Na końcu dodaj pszenicę, suszoną żurawinę oraz posiekane orzechy, wymieszaj.

  4. Formę o wymiarach 17x26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę, starannie dociskając ją łyżką do dna formy. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc, by masa stężała. Schłodzoną masę potnij ostrym nożem na batoniki.

  5. Rada: Pszenicę możesz zastąpić np. preparowanym ryżem.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń