Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe brownie

Czekoladowe brownie

Autor: tunaCooking

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 643

Dodano: 07.11.2012

Odsłon: 13075

Brownie z tego przepisu jest miękkie, lekko ciągnące, mocno czekoladowe i na pewno nie jest dietetyczne.

Składniki

  • kakao w proszku, 80 g
  • wrzątek, 150 ml
  • gorzka czekolada posiekana w kawałki (podzielona na porcje 50g i 150 g), 200 g
  • roztopione masło, 50 g
  • olej roślinny, 150 ml
  • duże jajka, 2 szt.
  • żółtka, 2 szt
  • Ekstrakt waniliowy, 2 łyżeczki
  • cukier (biały zmieszany z trzcinowym 350 g/150 g), 500 g
  • mąka, 250 g
  • sól, szczypta
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175C. Formę do ciasta smarujemy tłuszczem po bokach i wykładamy dno papierem dopieczenia. Ja używam formy do tortu o średnicy 24 cm ( ale może być też prostokątna o wymiarach ok 22-35 cm (lub podobnych)

  2. Kakao w proszku przesiewamy przez sitko, żeby pozbyć się wszystkich grudek. Dodajemy gorącą wodę i mieszamy aż kakao będzie równomiernie rozpuszczone w wodzie. Do tej gorącej mieszanki dodajemy posiekaną czekoladę (porcję 50 g) i mieszamy aż do momentu gdy czekolada rozpuści się pod wpływem temperatury. Jak płyn będzie jednorodny dolewamy roztopione masło i olej. Delikatnym małym strumieniem, ciągle mieszając. Po kolei dodajemy dwa jajka i dwa żółtka i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

  3. Na końcu powoli dosypujemy cukier i mąkę oraz szczyptę soli. Zostawiamy wszystko chwilę na włączonym mikserze i czekamy aż masa będzie jednorodna, bez grudek o jednolitym kolorze i konsystencji.

  4. Jak piekę ciasta to zazwyczaj ustawiam mikser na delikatne mieszanie, miska sama się obraca, a ja mam obydwie ręce wolne i spokojnie mogę zająć się tylko odmierzaniem produktów. Mikser na stojaku z obrotową miską to zdecydowanie moje ulubione urządzenie kuchenne.

  5. Na sam koniec dorzucamy "dodatki" tu dodatkiem jest pozostałe 150 g czekolady, ale równie dobrze możemy też dodać ulubione orzechy. Dodatki delikatnie musimy wmieszać w masę i wszystko przelać do formy.

  6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na dolny poziom na ok. 30-35 minut. Czas pieczenia zależy zarówno od formy, jej kształtu i materiału z jakiego jest zrobiona i od piekarnika, dlatego najlepiej jest pod koniec sprawdzać ciasto drewnianym patyczkiem. Jak po wyjęciu patyczka nie zostaje na nim nic płynnego to znaczy, że ciasto jest gotowe. Pamiętajmy, że najlepiej jest sprawdzać na środku, bo tam ciasto pozostaje najdłużej surowe.

  7. Po upieczeniu wyjmujemy je z piekarnika i dajemy mu czas na wystygnięcie (wiem, to trudne, ale godzinkę, półtorej musi postać).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Tosca 07 listopada 2012 To musi być pyszne! - Do ulubionych i do wypróbowania. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń