Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe ciastka z dodatkiem kawy

Czekoladowe ciastka z dodatkiem kawy

Autor:

Przepisów i artykułów: 199 Ocena: 2341

Dodano:

Odsłon: 967

Mega czekoladowe ciastka ( 3 tabliczki czekolady) z dodatkiem kawy, która dostkonale podkręca smak. Uzależniajace

Składniki

  • 3 tabliczki czekolady gorzkiej albo deserowej
  • 60 g masła
  • 50 g mąki
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 150 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka wody
5-6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Masło i czekoladę umieścić w metalowej misce, ustawić na garnek z gotującą się wodą i mieszając czekać aż się rozpuści, Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
    W misce wymieszać mąkę, proszek, sól, i kawę.
    W misce zmiksować jajko i cukier na puszystą, jasną masę (ok 5 minut). Powoli dodać rozpuszczoną czekoladę miksując na wolnych obrotach.
    Dodać mąkę i wodę i delikatnie zmiksować, zdejmując ciasto ze ścianek miski.
    Odstawić do lodówki na 30 minut.

  2. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do pieczenie wyłożyć papierem.
    Z ciasta za pomocą łyżki formować kulki ( powinno ich wyjść ok 10), układać na blasze, lekko spłaszczając.
    Wstawić do piekarnika na 5 minut, po czym wyciągnąć i każde ciastko spłaszczyć każde ciasto łyżką i wstawić ponownie do piekarnika, po 3 minutach wyjąć, znów spłaszczyć i wstawić na kolejne 5 minut. Wyjąć, odstawić do przestygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń