Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe ciasto z buraczkami

Czekoladowe ciasto z buraczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2389

Dodano:

Odsłon: 16167

Gdy pierwszy raz zrobiłam to ciasto, dzieci nie mogły uwierzyć, że w środku są buraczki. Tak bardzo im smakowało, że od tamtej pory robiłam je już kilka razy. Ostatnio zachwycili się nim również nasi sąsiedzi. W środku jest lekko wilgotne, a polane polewą czekoladową, po prostu rozpływa się w ustach. :)

Składniki

  • 400g mąki
  • 500g ugotowanych buraków ćwikłowych
  • 400ml oleju rzepakowego
  • 5 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g ciemnego kakao
  • 350g cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ugotowane i obrane buraki zmiksować razem z olejem na mus.

  2. Jajka ubić mikserem na puszystą masę. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier waniliowy i sól. Porcjami dodawać do jajek i zmiksować. Połączyć z musem buraczanym.

  3. Piekarnik nagrzać do 175 stopni, tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

  4. Ciasto wlać do formy i wyrównać powierzchnię. Piec ok. 75-80 minut.

  5. Upieczone ciasto studzić w formie ok. 30 minut. Potem wyjąć i ostudzić całkowicie. Można polać polewą lub oprószyć kakao.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 04 sierpnia 2016 Rzeczywiście, to ciasto jest doskonałe, wilgotne i pachnące....robię je od wielu lat, więc polecam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń