Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe ciasto z gruszkami

Przepis dnia 2017-09-20
Czekoladowe ciasto z gruszkami

Autor: monialubi

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 1468

Dodano: 17.09.2017

Odsłon: 7826

Soczyste ciasto na jesienne popołudnie - gruszki zatopione w czekoladowym cieście z odrobiną ajerkoniaku.

Składniki

  • ok. 500g gruszek
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 150g miękkiego masła
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 250g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 50g śmietany kremówki
  • 100ml ajerkoniaku
  • 3 łyżki dżemu morelowego
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Wymieszać z sokiem cytrynowym i syropem klonowym. Odstawić na bok.

  2. Piekarnik nagrzać do 170 stopni, tortownicę (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

  3. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Pojedynczo dodawać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao. Dodawać porcjami do masy na przemian ze śmietaną i ajerkoniakiem. Na końcu dodać czekoladę. Masę przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnię.

  4. Gruszki osączyć i poukładać na wierzchu ciasta. Piec ok. 60 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i posmarować dżemem. Ostudzić.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 19 września E! Jetem na zdecydowane NIE E! Nie kosztowałem (a ubóstwiam ciacha z owocami)...Może (na BANQ) piękne, ChceM ;) Domyślam się, że mega smak <3

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 18 września Jak malowane :) aż chce się kawałek :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń