Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczyste ciasto na jesienne popołudnie - gruszki zatopione w czekoladowym cieście z odrobiną ajerkoniaku.
Szukasz orzeźwiającej, a zarazem lekkiej przekąski? Nasze roladki z ogórka to...
Odsłon: 4449
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 78
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 146
Gołąbki po azjatycku to świetna alternatywa dla naszych rodzimych gołąbków z...
Odsłon: 583
Szukasz orzeźwiającej, a zarazem lekkiej przekąski? Nasze roladki z ogórka to...
Odsłon: 4449
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 78
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 146
Gołąbki po azjatycku to świetna alternatywa dla naszych rodzimych gołąbków z...
Odsłon: 583
Składniki
Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Wymieszać z sokiem cytrynowym i syropem klonowym. Odstawić na bok.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni, tortownicę (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Pojedynczo dodawać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao. Dodawać porcjami do masy na przemian ze śmietaną i ajerkoniakiem. Na końcu dodać czekoladę. Masę przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnię.
Gruszki osączyć i poukładać na wierzchu ciasta. Piec ok. 60 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i posmarować dżemem. Ostudzić. Smacznego :)