Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkoptowe blaty o smaku czekoladowym z nutą, orzechową i kawy zbożowej przełożyłam bitą śmietaną z kremu kokosowego z dodatkiem białej czekolady, całość posypałam ciemnym kakao i wiórkami kokosowymi.
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 839
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 22
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 56
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 24269
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 839
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 22
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 56
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 24269
Składniki
Biszkopt: Blachę 35cm x 40cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Żółtka ucieramy z połową cukru i likierem na pulchną masę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę usztywniamy pozostałym cukrem. Do masy żółtkowej dodajemy pianę, delikatnie mieszamy łopatką drewnianą/silikonową. Do powstałej masy przesiewamy mąkę, kakao oraz kawę zbożową. Wszystko razem delikatnie mieszamy łopatką. Ciasto równomiernie rozprowadzamy na papierze do pieczenia. Pieczemy około 10 minut na środkowym poziomie piekarnika. Upieczony biszkopt ostrożnie przekładamy na kratkę, zdejmujemy papier do pieczenia, odstawiamy do ostudzenia. Ostudzony biszkopt kroimy na pół, tak by otrzymać dwa prostokąty o wymiarach 20cm x 35cm. Krem: Czekoladę ścieramy na tarce dodajemy krem/śmietankę kokosowy i ubijamy, aż krem uzyska konsystencję bitej śmietany. Złożenie ciasta: Dolny biszkopt skrapiamy likierem orzechowym. Następnie 2/3 kremu wykładamy na blat ciasta, przykrywamy drugim blatem. Górny biszkopt również skrapiamy likierem orzechowym, a następnie smarujemy śmietanką. Śmietanką również smarujemy boki ciasta. Ciasto odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem ciasto oprószamy kakao, a następnie wiórkami kokosowymi i opcjonalnie perełkami cukrowymi.