Desery Przepis na:
Czekoladowe ciasto z rodzynkami i kawałkami czekolady.

Przepisów i artykułów: 133 Ocena: 1302
Dodano: 29.04.2018
Odsłon: 2308
Składniki
- Ciasto:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 15 dag masła lub margaryny
- półtorej szklanki mąki tortowej
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 kopiaste łyżki śmietany 18 %
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki kopiaste łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół szklanki rodzynek
- 5 dag mlecznej czekolady
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, dodajemy śmietanę, śmietankę kremówkę i kakao, nadal ucieramy, na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę, całość dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy rodzynki i czekoladę pokrojoną w małą kostkę. Dokładnie mieszamy.
-
Pieczenie: Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 25 cm x 21 cm ( ciasto jest dość gęste i takie ma być ). Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem. Upieczone dokładnie studzimy i dowolnie kroimy.
-
Podanie: Gotowe ciasto podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 25 cm x 21 cm.
Ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 23 cm.
Komentarze do przepisu (4)

catha 30 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
Niektórzy mają talent i do pieczenia i do fotografowania. Pięknie i smacznie! Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

mona83 30 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
Pyszne i kolejne ładne zdjęcie. Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz