Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe ciasto z rodzynkami i kawałkami czekolady.

Czekoladowe ciasto z rodzynkami i kawałkami czekolady.

Autor: babeczka35

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 102

Dodano: 29.04.2018

Odsłon: 1913

Mocno czekoladowe ciasto z dużą ilością kakao i czekolady, do tego rodzynki, które sprawiają, że ciasto jest wilgotne. Jak ktoś ma ochotę to ciasto można jeszcze udekorować roztopioną czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem, ale jak dla mnie to takie ciasto jest w sam raz. Upieczcie na podwieczorek. Zapraszam :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 kopiaste łyżki śmietany 18 %
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki kopiaste łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół szklanki rodzynek
  • 5 dag mlecznej czekolady
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, dodajemy śmietanę, śmietankę kremówkę i kakao, nadal ucieramy, na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę, całość dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy rodzynki i czekoladę pokrojoną w małą kostkę. Dokładnie mieszamy.

  2. Pieczenie: Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 25 cm x 21 cm ( ciasto jest dość gęste i takie ma być ). Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem. Upieczone dokładnie studzimy i dowolnie kroimy.

  3. Podanie: Gotowe ciasto podajemy. Smacznego życzę.

    Rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Blaszka o wymiarach około 25 cm x 21 cm.
    Ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 23 cm.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

catha 30 kwietnia Niektórzy mają talent i do pieczenia i do fotografowania. Pięknie i smacznie! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń