Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe cudo

Czekoladowe cudo

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 132

Dodano:

Odsłon: 26014

Bardzo pyszne ciasto.

Składniki

  • CIASTO
  • 4łyżki, mąki pszennej
  • 2łyżki, kakao
  • 1łyżeczka, proszku do pieczenia
  • 6łyżek, cukru
  • 6, jajek
  • MASA
  • 1, budyń waniliowy na 3/4 l mleka
  • 1/2, litra mleka
  • 1 /2, tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1., tabliczka mlecznej czekolady
  • kostka, masła
  • 6-10łyżek, cukru
  • Pianka
  • 1/2 l, smietany 30-proc.
  • 2op., smietan-fiksu
  • 10dag, wiórków kokosowych lub płatków migdalowych
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. pieczemy biszkopt. białka ubijamy z cukrem na sztywno, mieszamy z mąką i proszkiem. Dodajemy żółtka i kakao. Ciasto wlewamy do natłuszczonej blachy i pieczemy ok. 30min. w temperaturze 180st C.

  2. przygotowujemy masę. gotujemy budyń, studzimy i miksujemy z masłem. Mleczną czekoladę z łyżką mleka rozpuszczamy i dodajemy do masy, cały czas mieszając. Wsypujemy rozkruszoną gorzką czekoladę.

  3. biszkopt przekrawamy na 2 czesci i przekladamy masą.

  4. ubijamy śmietane ze śmietan-fiksami i smarujemy wierzch placka. Wiórki lub płatki migdałowe prazymy na patelni az nabiora złocistego koloru, studzimy. Posypujemy wierzch placka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewoola 05 lutego 2011 Dokładnie ten sam przepis znalazłam w czasopiśmie "PP" - zrobiłam je dziś rano. Zobaczcie która jest godzina mojego wpisu: do tej pory siedzę i podjadam "centymetr" ciasta :) POLECAM! Przepisowi daję max :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

efa74 22 kwietnia 2010 bardzo pyszne wykwintne ciastko, polecam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

michasia 20 lutego 2010 No i dzisiaj wypróbowaliśmy, smak ekstra, jak z najlepszej cukierni, dzieki za pomysł:)....nastepnym razem dodam jeszce troche spirytusu;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

michasia 19 lutego 2010 wyglada bardzo ładnie, ale troche mnie zastanowiło to 1 budyn na 3/4 litra mleka i jak robiłam to dałam 3/4 budyniu na 0,7 mlekai wyszła bardzo ładna konsystencja, dałam tez troche mniej cukru, bo już sama czekolada i budyn były słodkie..... teraz się chłodzi wiec jescze nie wiem jak smakuje ale wyglada bardzo ładnie:).dziek iza pomysł:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

POMPOLINA 13 lutego 2010 dodaję do ulubionych. Aż ślinka cieknie:)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 12 lutego 2010 To musi być naprawdę :czekoladowe cudo:, brzmi bardzo apetycznie i dodaje do ulubionych.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń