Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe cupcakes z wisniami - przepis

Czekoladowe cupcakes z wisniami - przepis

Autor: ilovebakepl

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2710

Dodano: 22.06.2012

Odsłon: 2811

Przepyszne babeczki z kremem maślano - wiśniowym.

Składniki

  • 360 g masła, miękkiego
  • ½ szklanki kakao + 2 łyżki
  • ½ szklanki ciepłej wody + 2 łyżki
  • 1 ½ szklanki mąki + łyżka
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany 18 %
  • SKŁADNIKI NA MASĘ: szklanka wiśnie, wydrylowanych
  • 2 szklanki masła, miękkiego
  • szczypta soli
  • 4 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W miseczce rozpuszczamy kakao razem z wodą. W oddzielnej miseczce przesiewamy mąkę razem z proszkiem, sodą oraz solą. Masło roztapiamy w mikrofalówce, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy jajka i rozpuszczone kakao. Miksując dodajemy suche składniki i śmietanę. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy do 2/3 wysokości, pieczemy w temp. 180 C przez 20 min. do suchego patyczka. Po pieczeniu muffinki studzimy. Wiśnie miksujemy w blenderze ( ja rozdrobniłam je widelcem ). Masło o temperaturze pokojowej miksujemy razem z solą oraz cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy ekstrakt waniliowy oraz rozdrobnione wiśnie. Dekorujemy muffinki za pomocą szprycy cukierniczej. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 22 czerwca 2012 Sorki!!! ale masła nie da się kupić na szklanki tak samo jak nie da się kupić na łyżki, a szklanka szklance nie równa, więc jakbyś była uprzejma i podała ilość w gramach z pewnością ułatwiłoby to odmierzenie potrzebnej ilości, pozdrawiam :-))))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 22 czerwca 2012 Ten krem prosty jest taki prosty, a tak pięknie się prezentuje i na pewno świetnie smakuje, a nie zawiera żadnych chemicznych barwników. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń