Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe kulki z ryżu preparowanego.

Czekoladowe kulki z ryżu preparowanego.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8259

Dodano:

Odsłon: 14371

Małe co nieco dla dzieci i nie tylko:)

Składniki

  • 100 g masła
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 3/4 szklanki mleka w proszku
  • 100 g ryżu preparowanego
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W garnku gotujemy masło ze śmietaną i cukrami, dodajemy kakao, zdejmujemy z ognia i mieszamy by pozbyć się grudek.
    Do lekko przestudzonej masy dodajemy mleko w proszku i nadal ucieramy.
    Do chłodnej masy ale jeszcze płynnej wsypujemy ryż, mieszamy dokładnie. Ja wstawiłam do lodówki by dobrze zastygł.

  2. Następnie robimy kulki, możemy ręce maczać w wodzie by były wilgotne, lub u oleju, wtedy uformują się zgrabne kulki.
    Wstawiamy w suche miejsce by zastygły i gotowe.

  3. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Annuar 29 maja 2014 Cieszę się z tego przepisu, bo wolę takie czekoladowe szyszki od klasycznych karmelowych. Do tej pory robiłam je z czekoladowych krówek, ale ten przepis bardziej mi odpowiada. Możesz jeszcze napisać ile mniej więcej sztuk wychodzi z tych proporcji ? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 28 maja 2014 smaki mojego dzieciństwa, do dzisiaj pamiętam ich smak, zabieram przepis by sobie przypomnieć jakie są pyszne, pozdrawiam:) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń