Do góry

Dania główne Przepis na:

Czekoladowe pierogi

Przepis dnia 2012-01-21
Czekoladowe pierogi

Autor: patusia5

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6102

Dodano: 19.01.2012

Odsłon: 44027

Totalnie zakręcone pierogi! Po pierwsze - bo z czekoladą! Po drugie - bo mają zakręcony wzorek! By stworzyć zakręcony wzorek trzeba się niestety troszkę napracować, ale warto bo efekt jest fantastyczny! Można również przygotować zwykłe "białe" ciasto, smak będzie identyczny. Ja podałam pierogi z sosem czekoladowym.

Składniki

  • Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • pół szklanki letniego mleka + 2 łyżki
  • pół szklanki letniej wody masła
  • 3 łyżki roztopionego
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kakao
  • Na nadzienie:
  • 300g białego mielonego sera
  • pół tabliczki startej czekolady (rodzaj wg uznania, u mnie pół na pół ciemna i biała)
  • łyżka cukru waniliowego
  • żółtko
  • 2 łyżki cukru (lub więcej jeśli ktoś woli bardziej słodkie)
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: z mąki, mleka, wody, żółtka, masła i soli zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao i 2 łyżki mleka, zagniatamy. Obie części rozwałkowujemy na prostokąty takiej samej wielkości i grubości około 0,5cm. Jasne ciasto smarujemy lekko wodą, kładziemy na nie ciemne ciasto i również smarujemy wodą. Oba płaty ciasta zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Następnie rulon kroimy na plastry grubości około 0,5cm. Każdy plasterek rozwałkowujemy na cieńszy okręg.

  2. Nadzienie: ser mieszamy z cukrami, żółtkiem i czekoladą, schładzamy w lodówce około 60 minut.

  3. Na rozwałkowane okręgi z ciasta nakładamy łyżeczkę farszu, przykrywamy drugim okręgiem i sklejamy boki. Można mocniej docisnąć widelcem.

  4. Pierogi wrzucamy na lekko osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oliwy. Gotujemy około 5 minut. Podajemy z sosem czekoladowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Vesola 26 stycznia 2012 Wygladaja zakrecenie fajnie i zachecajaca dla malych i duzych lasuchow

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ALED 23 stycznia 2012 Fan-ta -sty -czne! zrobie ta dla mojego malego i duzego :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 23 stycznia 2012 Przyznam się szczerze że nigdy pierogów na słodko nie lubiłam ale te wyglądają bardzo zachęcająco pora chyba żeby nauczyć się jeść coś innego wypróbuję i dziękuję za zachętę:-)))Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

snorkmaiden21 20 stycznia 2012 Nie wiem jak inne osoby, ale ja bym ich nie zjadła, bo są za ładne. Skończyłoby się na tęsknym wgapianiu w takie śliczności. Nic na to nie poradzę. Myślę, że są także smaczne.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 20 stycznia 2012 Tętnie wpadłabym na taki obiadek.Gratuluję talentu.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 20 stycznia 2012 REWELACYJNY PRZEPIS ! ! !
...oczywiście ląduje w ulubionych :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 20 stycznia 2012 To naprawdę małe dzieła sztuki ! Gratulacje

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 20 stycznia 2012 Z proporcji wychodzi około 25-30 pierogów. Pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń