Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe tartaletki

Czekoladowe tartaletki

Autor: terwol

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 179

Dodano: 16.04.2018

Odsłon: 218

Spód o smaku ciemnej czekolady, nadzienie z kremu waniliowo-czekoladowego, ozdobione wisienka w czekoladzie. inspiracja byl przepis Konhambos na czekoladowy sernik z wisniami https://smaker.pl/przepis-czekoladowy-sernik-z-wisniami,152796,konhambos.html który "chodzil" za mna juz od roku.

Składniki

  • 350g maki typu 405 lub 550
  • 100g cukru pudru
  • 50g kakao
  • 220g miekkiego masla
  • 2 male jajka
  • 1 lyzeczka pasty waniliowej
  • 300g bialej czekolady
  • 100g kulek z bialej czekolady (np. Lindor)
  • 350g smietany kremówki
  • 4 listki bialej zelatyny
  • 1 lyzeczka pasty waniliowej
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ilosc skladników wystarczy na 8 foremek w wymiarach 10x2 cm.
    Foremki lekko natluscic i wysypac maka.
    Wymieszac make z cukrem pudrem i kakao, wsypac do robota, dodac maslo, jajka i paste waniliowa.
    Wyrabiac na malych obrotach, ciasto owinac w folie i wstawic na ok. 30 minut do lodówki.
    Nastepnie wylozyc ciastem foremki wraz z brzegami, ciasto nakluc wielokrotnie widelcem.
    Najlepiej piec spody "na slepo", czyli wylozyc wierzch papierem do pieczenia i wsypac suchy groch lub fasole. To zapewni, ze powierzchnia bedzie idealnie gladka.
    Piec ok. 20 min w termoobiegu w temp. 170° C, nastepnie wysunac blache z foremkami, wysypac groch i sciagnac papier i piec jeszcze ok 5 min.
    Po wyjeciu pozostawic na jakis czas w foremkach, nastepnie ostroznie wyjac spody z foremek i pozostawic do calkowitego wystygniecia.

    Nadzienie,
    Biala czekolade i kulki czekoladowe drobno posiekac, wlozyc do duzej miski, zelatyne przygotowac wg. przepisu, smietane podgrzac, dodac paste waniliowa i posiekana czekolade - przez caly czas zwracajac uwage, aby nie doprowadzic do zagotowania.
    Zdjac z ognia, dodac zelatyne, poczekac 2 minuty i calosc mieszac od srodka az powstanie gladka masa.
    Wstawic na 1-2 godziny do lodówki, po wyjeciz zmiksowac recznym robotem, przez co krem stanie sie bardziej delikatny.
    Czescia kremu wysmarowac dno ciasta, a reszta kremu udekorowac tartaletki wg, wlasnego uznaia.
    Do dekoracji calosci mozna uzyc wisienki umoczone w mlecznej czekoladzie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 20 kwietnia Jestem zachwycona i jednoczesnie dumna :)
Efekt inspiracji przewyzsza pierwowzór pod kazdym wzgledem :)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Akademia 16 kwietnia Super, a wisienkowa dekoracja to już mistrzostwo! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 16 kwietnia Mogę poprosić odrobinę tej inspiracji do kawy ;) Cudnie <3 Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 16 kwietnia Jakbym BAKE OFF widział ;) Super deser, biorę :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń