Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe trufle

Czekoladowe trufle

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2624

Dodano:

Odsłon: 1838

Przy niewielkim nakładzie pracy i przy niewielkich kosztach możemy sami zrobić te pyszne, czekoladowe cukierki w domu

Składniki

  • 250 g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki mleka
  • 150 g herbatników petit beurre
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1 szklanka drobno posiekanych bakalii
  • opcjonalnie 1 kieliszek alkoholu - w wersji dla dorosłych (30 ml)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło, cukier, kakao rozpuszczam na małym płomieniu, stopniowo dodaję mleko w ilości potrzebnej do rozpuszczenia cukru. Nie gotuję!
    Gotową czekoladę odstawiam by całkowicie ostygła
    Do zimnej i dość gęstej czekolady dodaję najpierw mleko w proszku, a następnie zmielone na proszek herbatniki. Na końcu wsypuję posiekane bakalie i wszystko dokładnie mieszam a właściwie zagniatam jak ciasto na pierogi. Dłonie lekko natłuszczam, nabieram po 1 łyżeczce masy i formuję kulki, które układa na papierze do pieczenia. Schładzam w lodówce, a następnie przekładam na talerz lub paterę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń