Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe velvet cake z kremem

Czekoladowe velvet cake z kremem

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 329

Dodano:

Odsłon: 7795

Ciasto tort. Wilgotne ciasto zawdzięczamy dodatkowi jogurtu, który z dodatkiem oleju nadaje ciastu ciężkości i wilgotności. Krem wykonany jest z kremowej śmietanki z dodatkiem serka mascarpone, a całość udekorowana karmelem. Pycha!

Składniki

  • Składniki na biszkopt:
  • 250 g masła
  • 320 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 jaja
  • 370 g mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki kakaa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 50 g kakao
  • 1 szklanka ulubionego jogurtu lub maślanki
  • Składniki na krem:
  • 250g serka mascarpone
  • 500ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Suche składniki poza cukrami połączyć razem. Przesiać.
    Jogurt, cukry, roztopione wystudzone masło oraz jaja mieszać do uzyskania jednolitej masy. Stoniowo dodawać przesiane suche składniki. Całość przełożyć do formy średnicy 24cm. Piec przez około 50 minut w 160oC

  2. Wykonanie masy śmietankowej: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń