Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Czekoladowiec z miętowym kremem"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 65
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 130
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 53
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 65
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 130
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 53
Składniki
Połowę gorzkiej czekolady grubo posiekaj, ew. zetrzyj na tarce o dużych otworkach. ponczu wymieszaj, skrop nim wszystkie czekoladowe blaty biszkoptowe.
Pozostałą czekoladę połam, wsyp do metalowej miseczki. Ustaw ją na garnku z parującą wodą i mieszaj, aż czekolada stopi się w kąpieli wodnej. Zdejmij miseczkę z garnka. Do czekolady dodaj łyżkę likieru miętowego i łyżkę bardzo zimnego masła. Wymieszaj, odstaw, by polewa ostygła w temp. pokojowej.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztwyno, dosypując pod koniec cukier puder i zagęstniki. Do kremu wlej 2 łyżki likieru miętowego, wsyp posiekaną czekoladę i delikatnie wszystko wymieszaj. Kremem posmaruj 3 biszkopty, ułóż je jeden na drugim. Na wierzch torciku wylej grubą warstwę ostudzonej polewy czekoladowej. Torcik schłodź. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną, wiórkami czekoladowymi i miętą.Źródło: Tina