Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowo-bananowe ciacha

Czekoladowo-bananowe ciacha

Autor:

Przepisów i artykułów: 376 Ocena: 4410

Dodano:

Odsłon: 319

Napisałam ciacha, gdyż wyszło 16 sztuk okazałych krążków. Nie ma w składzie proszku do pieczenia, a mimo to potrajają swoją objętość podczas pieczenia. W smaku są mega czekoladowe z nutą bananową.

Składniki

  • 1/2 dojrzałego banana
  • 200 g. gorzkiej czekolady
  • 50 g. masła
  • 2 jaja
  • 100 g. cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego, lub cukru z wanilią
  • 45 g. mąki pszennej przesianej
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. w garnuszku należy roztopić masło, wyłączyć, do gorącego wsypać pokruszoną czekoladę.
    Odstawić do ostudzenia.
    Jaja, cukier i ekstrakt waniliowy ubić mikserem, aż potroi swoją objętość.
    Dodać przesianą mąkę, następnie powoli wlewać wystudzoną masę czekoladową.
    Banana pokroić na cienkie krążki. Można krótką chwilkę wymieszać mikserem, aby je rozdrobnić.
    Ja tak zrobiłam.

    Dużą łyżką wylewać ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Trzeba robić odstępy.
    Piekłam na dwóch po osiem sztuk.
    ok. 8-10 minut w 160* z termoobiegiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 05 maja Cudne. I na marginesie dla hejtujących...banany takie, to dojrzałe, mega słodkie <3

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 05 maja O,chętnie do kawusi bym wciągnęła:):)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń