Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowo-kawowa panna cotta

Czekoladowo-kawowa panna cotta

Autor:

Przepisów i artykułów: 84 Ocena: 903

Dodano:

Odsłon: 100

Idealny deser na lato - zimna, śmietankowa pannacotta z dodatkiem kawy i czekolady. Pyszna i orzeźwiająca.

Składniki

  • 1/2 litra śmietanki 30%
  • 30 g cukru pudru
  • 90 gr gorzkiej czekolady
  • łyżeczka kawy zaparzonej w małej ilości wody
  • 12 g żelatyny
  • 2 łyżki likieru kawowego
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Żelatynę zalać wodą, odstawić na ok 5 minut, żeby napęczniała.
    Podgrzać śmietankę, rozpuścić w niej cukier, dodać czekoladę i mieszać aż się rozpuści ( to może chwilę potrwać- jeżeli w międzyczasie śmietanka zacznie się gotować to zestawić z ognia i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady).
    Po zestawieniu z ognia dodać żelatynę - mieszać aż żelatyna się rozpuści.
    Na koniec wlać kawę i likier kawowy. Małe naczynia (np. filiżanki do kawy) przepłukać zimną wodą, nalać do nich czekoladowy płyn.
    Schłodzić w lodówce aż stężeje ( minimum 4 godziny).
    Podawać schłodzone. Przed wyjęciem z naczynia, warto na chwilkę wstawić filiżanki do ciepłej wody – wystarczy je zanurzyć – żeby całość łatwiej było wyjąć na talerzyk. Ozdobić sezonowymi owocami lub wiórkami startej czekolady (ciemnej lub białej).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń