Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowo-miętowa rozkosz

Przepis dnia 2012-08-31
Czekoladowo-miętowa rozkosz

Autor:

Przepisów i artykułów: 632 Ocena: 9156

Dodano:

Odsłon: 15976

kolejny udany eksperyment :-) połączenie czekolady z miętą, pysznie orzeźwiające, rozpływające się w ustach ciasto :-)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt i kremy przygotowuję dzień wcześniej. Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać żółtka, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do dużej prostokątnej blachy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 170 stopni ok. 30 min. Krem I: Śmietanę należy wlać do garnka i postawić na mały ogień, włożyć do niej czekoladki i mieszać aż się rozpuszczą. Śmietanę ugrzać ale nie zagotować. Kiedy czekoladki się rozpuszczą, masę wystudzić i wstawić do lodówki na całą noc żeby dobrze się schłodziła. Następnie ubijać ją mikserem na najszybszych obrotach przez kilka min, aż powstanie puszysta masa. W międzyczasie żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dokładnie wymieszać i przestudzić. Do ubitej masy czekoladowo-mietowej dodać powoli żelatynę nadal ubijając na małych obrotach. Krem II: tak jak w przypadku kremu I śmietanę należy podgrzać i dodać do niej połamaną czekoladę. Rozpuścić mieszając żeby czekolada sie nie przypaliła (nie zagotowac), odstawić do przestudzenia i do lodówki na całą noc. Następnego dnia wsypać śnieżkę i ubijać do momentu aż masa zgęstnieje. Biszkopt przekroić wzdłuż na pół, spód nasączyć przestudzonym naparem miętowym, wyłożyć krem I (czekoladowo-mietowy), przykryć kolejną częścią biszkoptu, ponownie nasączyć miętą i posmarować kremem II. Udekorować wg upodobań. Smacznego miętowego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sereberko80 29 sierpnia 2012 Annuar, tak, mozna użyć tańszego zamiennika :-) pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 29 sierpnia 2012 Jaka szkoda, że nikt z moich domowników - oprócz mnie - nie lubi takiego połączenia. To musi być poezja smaku. Czekoladki After Eight można chyba zastąpić tańszą, polską "podróbką", prawda ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 28 sierpnia 2012 Połączenie smaku mięty i czekolady jest rewelacyjne, też robię podobne .Super - pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bondziorno 28 sierpnia 2012 Kochani, zamiast ciastek, ciasteczek, babeczek i innych pierdółek mączno-cukierniczych, trzeba jeść CHRZAN. Dlaczego? Bo tylko chrzan zapewni nam zdrowie, szczególnie świeżo kopany. Także pożeganjcie się ze swoim cukiernikiem, bierzcie łopate i idźcie w pole. Tu jest piękny przepis, jak twórczo opracować posiłek chrzanowy http://dietanakryzys.pl/chrzan-z-advocatem

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 28 sierpnia 2012 Jakie to ciasto musi być pyszne!Mięta....czekolada....cudo!:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 28 sierpnia 2012 jeśli ktoś lubi połaczenie mięty z czekoladą, to to ciasto jest idealne :-) pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 28 sierpnia 2012 Ojej,uwielbiam takie połączenia,na pewno musi być pyszne:)wypróbuję :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń