Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gwarantuję, że wszyscy będą się zabijać o to ciasto.
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 262
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 34
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 736
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 139
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 40
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 262
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 34
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 736
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 139
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 40
Składniki
Przygotowanie biszkoptu:
Całe jajka miksujemy z cukrem (cukier dodajemy stopniowo). Mieszamy wszystkie składniki sypkie i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Wylewamy do tortownicy o średnicy 23 cm i pieczemy w temp. 180 stopni przez 40 minut.
Przygotowanie masy kajmakowej:
Puszkę mleka skondensowanego zalewamy wodą do 3/4 wysokości i gotujemy przez 3 godziny. Uzupełniamy wodę. Studzimy. Wystudzone mleko dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy kilka kropel aromatu orzechowego i 2 łyżki drobniutko posiekanych orzechów włoskich (mieszamy), druga część pozostaje "czysta". Jeżeli ktoś jest leniuchem, tak jak ja ostatnimi czasy, to można w sklepie kupić gotową masę kajmakową i kajmakową o smaku orzechowym. Nie jest tak dobra jak robiona samemu, ale jaka oszczędność czasu :)
Ostudzony biszkopt dzielimy na pół. Obie połowy nasączamy kwaśnym kompotem z wiśni lub sokiem malinowym (poncz musi być kwaśny, w przeciwnym razie zasłodzimy się na śmierć:)). Na pierwszą połowę biszkoptu wylewamy masę orzechową, przykrywamy ją drugą połową, na którą "artystycznie" wylewamy "czystą" masę kajmakową. Topimy połowę gorzkiej czekolady i wylewamy w chaotyczny wzór na wierzchu ciasta. Posypujemy orzechami i wstawiamy do lodówki.
Smacznego !!!