Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowo-żurawinowe ciasteczka z wyciskarki

Czekoladowo-żurawinowe ciasteczka z wyciskarki

Autor: od-kuchni

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 129

Dodano: 30.12.2010

Odsłon: 2098

Czekoladowe, kruche i bardzo wciągające

Składniki

  • mąka, 400g
  • jajko, 1 szt
  • Margaryna do ciast, 125 g
  • Czekoladowy deser Danone, 125g
  • cukier wanilinowy, 1 opakowanie
  • kakao rozpuszczalne, 2 łyżki
  • Żurawina posiekana, 1 garść
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Miękką margarynę zagniatamy z pozostałymi składnikami na gładkie, nie klejące się do rąk ciasto. Jeśli będzie tego wymagało należy dodać mąki. Ciasto powinno być tłuste ale nie lepieć się do rąk. Tak przyrządzone ciasto wkładamy razem z wyciskarką na 1h do lodówki. Następnie dzielimy na porcje, nakładamy do wyciskarki i wyciskamy na blachę ciasteczka. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Generalnie ja wyciskałam ciasteczka o kształcie falowanych/karbowanych prostokątów, innych nie dałam rady.

  2. * Tym którzy nie dysponują wyciskarką polecam ciasto rozwałkować na jakieś 0,5cm i wycinać z niego kształty foremkami.

  3. Po więcej przepisów zapraszam na http://od-kuchni.blog.pl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń