Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla wszystkich którzy uwielbiają czekoladę i ryż...
Polecam.
Odsłon: 123
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 45
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 584
Polecam.
Odsłon: 123
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 45
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 584
Składniki
Do garnka wlać wodę i doprowadzić do wrzenia. Wsypać ryż i sól. Zmniejszyć ogień i gotować przez 15-20 minut, aż ryż będzie miękki. Odcedzić, przelać zimną wodą i jeszcze raz odcedzić.
Do rondla o grubym dnie wlać mleko wsypać cukier i gotować na średnim ogniu mieszając aż cukier się rozpuści. Dodać czekoladę i masło, mieszać aż się rozpuści. Dodać czekoladę i masło mieszać aż się roztopi i powstanie gładka masa.
Dosypać ugotowany ryż i zmniejszyć ogień. Przykryć i gotować na małym ogniu, mieszając, przez 30minut, aż mleko zostanie wchłonięte, a masa stanie się gęsta. Dodać 2 łyżki koniaku wymieszać. Zdjąć z ognia i pozostawić w temperaturze pokojowej, aby wystygła.
Miksrem ubić śmietanę. Do masy przełożyć 1 łyżkę śmietany aby ją rozrzedzić następnie dodać resztę śmietany i starannie wymieszać.
Przełożyć deser do szklanych pucharków przykryć i schładzać przez 2 godz. Ozdobić wg uznania.